Click on the image to go to the full project website.

Click on the image to go to the full project website.

THE FLORENCE BUILDING

The Florence Building is a brand new 5-storey 59,460 sq ft office development in the heart of Basingstoke, Hampshire. It represents the fourth in a series of speculative office buildings developed and equity financed by Abstract.

With flexible internal floorplates The Florence Building offers the lowest cost per workstation in the South East. Designed to an EPC A rating and BREEAM Excellent 2014, with low operating costs through the use of highly sustainable technologies. The building is designed for occupancy of 1:8m² with capacity to increase to 1:6m².

The interior is finished to a full Cat A standard including air-conditioning, suspended metal ceilings, lighting and raised floors. The reception area features a double-height glazed atrium space and provides a communal meeting and shared working area with contemporary seating, charging points, fast wi-fi and refreshments.

The site provides secure parking for 203 cars, 24 electric vehicle fast-charging points and 48 secure and covered cycle spaces, together with a cycle repair station, drying room, lockers, changing and shower facilities. The building is CyclingScored certified.

Basing View, the location for the Florence Building, is a major town centre business cluster spread over 65 acres and is home to a range of national and international organisations. A new John Lewis at Home and Waitrose store has recently opened and South West Trains and Network Rail have completed their multi million pound joint training and development centre.

Eli Lilly and Company have announced plans to relocate their new headquarters in Basingstoke to Basing View with construction due to commence in late 2018.


Location

Basing View, the location of The Florence Building, is emerging as a major town centre business destination.

The Florence Building is the first new high quality, speculatively built office development being undertaken in the town for 15 years, but is just the first of a number of such planned developments that will see Basing View transformed into one of the most exciting business hubs in the UK.

Over the next several years it is anticipated that up to 10,000 employees will be based here.

Covering over 65 acres it hosts a range of national and international organisations employing over 4,000 staff already enjoying the vibrant range of retail and leisure based amenities which combine to offer occupiers one of the most appealing locations for staff in the South East.

The Building

The development comprises an office building of 59,460 sq ft (net) delivered over ground and four upper floors, together with an adjoining multi-storey car park with spaces for 203 cars and 8 motorcycles, cycle storage and ancillary works.

With a distinct main entrance onto Basing View, the ground level of the building includes a prestigious and generous double-height reception area, which links the outside world to the office floors via a paved entrance area and adjacent drop-off bay.  The balance of the ground floor is primarily designed as office accommodation, with space given over to FM functions, showers and building management. The building contains a well laid out core with three 13-person lifts and a central staircase, together with an external stair for circulation to the car park and means of escape at the building perimeter.

The typical floors are all similar and based on an average 42.0m x 31.5m (gross) footprint with columns kept to a minimum within the office floors, which ideally supports both open plan and cellular occupation and best practice in terms of the M&E options for the internal maintained environment.